Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 24 kwietnia 2014
Jak każdego roku i w tym, moją świąteczną działką z zakresu przygotowań w kuchni stanowiły ciasta. W tym roku zmieniłam przepis na sernik. Zanim w ogóle przystąpiłam do jego przygotowywania, ułożyłam sobie w głowie plan. "Naszkicowałam" spodziewane składniki i proporcje, zastanawiałam się nad sposobem podania i dekoracją. Sernik miał mieć piękne, równe trzy warstwy, ale nie do końca się to udało. Masa częściowo się przemieszała i powstały kolorowe fale, co w sumie również wygląda interesująco. O wyłożenie ciastem blachy poprosiłam M. Nie mógł On niestety poradzić sobie z wyklejeniem brzegów, całe ciasto trafiło więc na spód i jest nieco zbyt grube, ale wierzę, że Wy, kulinarni zapaleńcy, bez problemu wygracie z tym problemem ;)

KREMOWY, KOLOROWY SERNIK TRÓJWARSTWOWY


Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła (250 gram)
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia. 

Składniki na masę serową:
- 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
- 10 mililitrów ekstraktu z wanilii
- 270 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki
- 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny
- po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki

Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki masy serowej poza jajkami miksujemy razem na gładką masę. Jajka dodajemy jako ostatnie i mieszamy całość tylko chwilę dla ujednolicenia. Następnie dzielimy masę na trzy części (np. za pomocą łyżki wazowej). Do jednej wrzucamy jagody lub borówki, do drugiej brzoskwinie lub banany do trzecie maliny lub truskawki. Widelcem rozdrabniamy część owoców, żeby zabarwić masę (ja użyłam też odrobiny barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne).
Wylewamy najciemniejszą masę na schłodzony wcześniej, starannie wyklejony w formie, spód. Następnie wykładamy najjaśniejszą masę - robimy to łyżkami, powoli i delikatnie, żeby nie zmieszać kolorów. Na samym końcu wykładamy różową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wyjątkowo nie sugerujemy się tak zwanym "suchym patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć. 

Składniki na polewę śmietanową:
- 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie polewy śmietanowej:
Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero co upieczony sernik, wyrównujemy i pieczemy kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki do wykończenia: 
- dowolne owoce
- mięta
- gęsty syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w wodzie w proporcji 2:1 lub większej)

Przygotowanie wykończenia:
Owoce i miętę wykładamy na ciasto. Przy pomocy pędzelka smarujemy całość syropem cukrowym (dzięki temu owoce dłużej zachowują świeżość i apetyczny wygląd).  Przechowujemy w lodówce. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;) 

6 komentarzy:

  1. Nie przepadam za sernikami, ale ten jest przepyszny! A dodatkowo pięknie się prezentuje. Zdecydowanie najlepszy sernik, jaki w życiu jadłam. Polecam!

    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na sernik, wygląda kusząco.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, tylko bez barwników. Wersja z borowkami, bananami i malinami. Rzeczywiście swietny w smaku. Polecam. Jak się ładnie ozdobi to mozna podać jako tort urodzinowy.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź