piątek, 5 grudnia 2014
Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików.
Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu.

Przepisy na farsz: z kapusty i grzybów, ruski, malinowo-serowy, jabłkowy, mięsny


IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW


CIASTO IDEALNE


Składniki na ciasto:
- 750 gram mąki
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. 

FORMOWANIE PIEROGÓW:
1. KLASYCZNY


Wycinamy szklanką (na przykład) kółko. Nakładamy farsz i składamy ciasto na pół. Brzegi dociskamy palcami.

2. SŁONECZKO


Klasycznie złożonego pieroga chwytamy delikatnie palcami i brzegiem widelca dociskamy w niewielkich odstępach.

3. KRESKI


Klasycznie złożonego pieroga wykańczamy używając ząbków widelca. Dociskamy brzegi odciskając wyraźnie widelec, ale nie rozcinając ciasta.

4. WACHLARZ


Klasycznie złożonego pieroga wykańczamy używając końcówki widelca. Kolejne odciśnięcia powinny nieco na siebie nachodzić. Przykładając końcówkę dociskamy ją lekko i przesuwamy nieco w kierunku istniejącego już wzoru.

5. WARKOCZ/SPIRALKA


Końcówkę klasycznie złożonego pieroga składamy w trójkącik, dociskając do miejsca, w którym zaczyna się farsz. Podobnie postępujemy za każdym razem, aż do obramowania całości pieroga. 

Voila!

Nazwy i sposoby, to jedynie moje koncepty. Zapewne można uzyskać podobne wzory inaczej. Zachęcam do próbowania na własną rękę. Znacie inne? Pochwalcie się w komentarzu, zamieśćcie zdjęcie na fanpage'u bloga lub wyślijcie e-maila :)

Smacznego i do napisania wkrótce! :)

5 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny poradnik! Teraz mogę pierogi robić i nic mnie nie zaskoczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super spis sposobów lepienia pierogów. Proszę o dodanie banerka akcji "pierogi wigilijne" we wpisie, a wtedy zostanie zaakceptowany dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź