Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

środa, 30 października 2013
Tempo ostatniego roku studiów licencjackich przy dwóch kierunkach ostro daje mi się we znaki. Coraz mniej czasu mam na gotowanie i coraz mniej na lokowanie tutaj przepisów. Wierzę, jednak, że jak tylko wdrożę się w to wszystko, uda mi się odpowiednio zorganizować. Tymczasem przedstawiam Wam konfiturę z cytryńca. Samo zdrowie! Idealna do herbaty, ale i amatorów innych form podania też z pewnością znajdzie ;)

KONFITURA Z CYTRYŃCA



Składniki:
- 600 gram owoców cytryńca
- 1200 gram gruszek
- 1 kilogram cukru

Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy, mieszamy z cytryńcem oraz cukrem. Smażymy około 1 do 2 godzin do uzyskaniu właściwej konsystencji, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozlewamy do słoiczków wyparzonych w mikrofali lub w gorącej wodzie i zamykamy "na gorąco". Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

9 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam o cytryńcu. Ciekawa, jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś jak porzeczki, pieprz i cytryna jednocześnie. Słodko-kwaśno-gorzkie ;) bardzo bardzo bogaty :)))

      Usuń
  2. co to jest cytryniec? gdzie go dostać???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryniec, to rodzaj pnącza. Ja posiadam własną roślinę i stąd mam owoce. Podejrzewam, że można je kupić na większych targach/rynkach. Poza owocami wykorzystuje się także liście - można je parzyć świeże lub suszone i pić jako herbatę :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Chyba na jednym z sezonowych targów rolnych - to już lata temu było ;)

      Usuń
  4. PESTKI cytynca są bardzo twarde jak je jeść w konfiturze? wypluwać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem lub konfiturę można przetrzeć przez sitko. Pestki rzeczywiście twarde !!

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź