Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 25 lipca 2014
Długo zwlekałam z upieczeniem tego ciasta. Wydawało mi się, że ten typ wypieku może być wyłącznie słodki i nic ponadto - żadnego głębszego, sensowniejszego smaku. Była to ogromna pomyłka! Ciasto jest pyszne! Ponadto naprawdę efektownie się prezentuje :)

CIASTO Z MUSEM Z SOKU OWOCOWEGO I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ


Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 50 gram mąki
- 50 gram cukru
- 12 gram budyniu w proszku bez cukru (lub mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- sok lub alkohol do nasączena

Przygotowanie biszkoptu: 
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami, a białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pianę dodajemy do żółtek. Wsypujemy przesiane razem: mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę bez używania miksera. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Nasączamy sokiem lub alkoholem o dowolnym smaku.

Składniki na mus z soku owocowego:
- 900 mililitrów dowolnego soku przecierowego (typu Kubuś) - u mnie zielony
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- duże opakowanie delicji

Przygotowanie musu z soku owocowego:
250 mililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając.

Składniki na masę śmietanową:
- 500 mililitrów śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne)
- 20 gram cukru pudru

Przygotowanie masy śmietanowej: 
W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z przestudzonymi galaretkami. Wylewamy na zastygnięty mus z soku i wkładamy do lodówki na czas tężenia.

Składniki na warstwę galaretki z kiwi:
- 1 galaretka agrestowa (lub inna, dowolna)
- 5 kiwi
- 250 mililitrów wody
- 200 gram cukru

Przygotowanie warstwy galaretki z kiwi:
Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Wodę zagotowujemy z cukrem, tworząc syrop cukrowy. Wrzucamy do płynu kiwi i parzymy przez około 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na cieście.
Etapu parzenia kiwi w cukrze NIE MOŻNA pominąć. Kiwi posiada w sobie związki, które nie pozwalają na wiązanie się galaretki. Owoc traci tę właściwość dopiero po odpowiednim przygotowaniu.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wylewamy na wierzch owoców. Zostawiamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu do stężenia. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź