O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
-
lipca(17)
- Konfitura z czerwonej porzeczki
- Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym
- Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pian...
- Konfitura brzoskwiniowa z wanilią
- Stir fry z halibutem
- Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity)
- Sałatka z makrelą (z grilla/wędzoną)
- Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami
- Nuggetsy w panierce kukurydzianej
- Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami
- Przeciwcholestrolowy miks warzywny z ziołami dalma...
- Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z cza...
- Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką
- Amerykanki
- Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami
- Ziemniaki w mundurkach w sosie majonezowo-jogurtow...
- Drożdżowe pełnoziarniste ślimaczki z jagodami i pr...
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
czwartek, 3 lipca 2014
Lato kojarzy mi się z wysypem różnorodnych owoców i kombinacjami, co też z tymi owocami zrobić. W dzieciństwie rzadko chodziliśmy z rodzicami na jagody. W zasadzie nie pamiętam żadnego wspólnego zbieractwa z okresu dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki z pełnego przemiału (można rozrobić pół na pół z ze zwykłą, to wyrosną większe)
- 80 gram drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 gram masła
- 1 jajko
- 8 gram suchych drożdży
- 300 mililitrów mleka
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 300 gram jagód
- 180 gram waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie nadzienia:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Część jagód lekko rozdrabniamy.
Składniki do złożenia:
- ciasto drożdżowe
- nadzienie
- garść uprażonych i rozdrobnionych migdałów
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy. Całą jego powierzchnię pokrywamy nadzieniem. Zwijamy w rulon i kroimy na 12-15 kawałków. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy uprażonymi migdałami. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Voila!
DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
- 450 g mąki z pełnego przemiału (można rozrobić pół na pół z ze zwykłą, to wyrosną większe)
- 80 gram drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 gram masła
- 1 jajko
- 8 gram suchych drożdży
- 300 mililitrów mleka
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 300 gram jagód
- 180 gram waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie nadzienia:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Część jagód lekko rozdrabniamy.
Składniki do złożenia:
- ciasto drożdżowe
- nadzienie
- garść uprażonych i rozdrobnionych migdałów
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy. Całą jego powierzchnię pokrywamy nadzieniem. Zwijamy w rulon i kroimy na 12-15 kawałków. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy uprażonymi migdałami. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Wygląda bardzo apetycznie, pewnie też tak smakuje. A jeżeli chodzi o rodzinne zbieractwo, było go dużo, ale kto by pamiętał jak pierwsze wyprawy były w nosidełku :)
OdpowiedzUsuńDla mnie zbieranie jagód to też (zawsze) ogromna frajda ;) A drożdżówki wyglądają wyśmienicie! W sam raz na śniadanie o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)