Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 3 lipca 2014
Lato kojarzy mi się z wysypem różnorodnych owoców i kombinacjami, co też z tymi owocami zrobić. W dzieciństwie rzadko chodziliśmy z rodzicami na jagody. W zasadzie nie pamiętam żadnego wspólnego zbieractwa z okresu dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda.

DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI


Składniki na ciasto:
- 450 g mąki z pełnego przemiału (można rozrobić pół na pół z ze zwykłą, to wyrosną większe)
- 80 gram drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 gram masła
- 1 jajko
- 8 gram suchych drożdży
- 300 mililitrów mleka

Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut.

Składniki na nadzienie:
- 300 gram jagód
- 180 gram waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki miodu

Przygotowanie nadzienia:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Część jagód lekko rozdrabniamy.

Składniki do złożenia:
- ciasto drożdżowe
- nadzienie
- garść uprażonych i rozdrobnionych migdałów

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy. Całą jego powierzchnię pokrywamy nadzieniem. Zwijamy w rulon i kroimy na 12-15 kawałków. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy uprażonymi migdałami. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, pewnie też tak smakuje. A jeżeli chodzi o rodzinne zbieractwo, było go dużo, ale kto by pamiętał jak pierwsze wyprawy były w nosidełku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie zbieranie jagód to też (zawsze) ogromna frajda ;) A drożdżówki wyglądają wyśmienicie! W sam raz na śniadanie o tej porze roku :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź