Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 10 lipca 2014
Ostatnio robię tylko szybkie ciasta z owocami sezonowymi. W kuchni w ogóle spędzam mniej czasu, bo moje małe mieszkanko w centrum miasta rozgrzewa w takie upały do trzydziestu-kilku stopni. Siedzę sobie blisko wentylatora i popijam mrożone napoje.

SZYBKIE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ


Składniki na kruszonkę:
- 100 gram mąki
- 150 gram cukru
- 100 gram masła

Przygotowanie kruszonki:
Wszystkie składniki ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki.

Składniki na ciasto:
- 200 mililitrów mleka
- 200 gram cukru
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła/margaryny
- 300 gram mąki
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jagody
- kruszonka

Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mleko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Miksujemy. W następnej kolejności w masie powinny znaleźć się: mąka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko delikatnie i wylewamy na blaszkę. Posypujemy jagodami - ilością wedle uznania - oraz kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

  1. jagody, kruszonka i ciasto, które jest szybkie w przygotowaniu.. czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste c8iasta są najlepsze...

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a jednak chcemy coś upiec ;) Pysznosci!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakby jeszcze..jak duża ta blaszka? :)Iwona

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam. Przepyszne. Maślane. Tylko trochę słodkie- można zmniejszyć ilość cukru w cieście.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź