Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 14 lipca 2014
Ten deser powstał z potrzeby chwili i nagłej zmiany planów. Coś trzeba było wyczarować. Szybki przegląd zasobów i analiza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu na ponawianie, brak składników na dublowanie. I oto jest - superszybki, supersmaczny i całkiem nieźle wyglądający.
Sprawdził się doskonale jako awaryjny tort na urodzinach mojej przyjaciółki Kesji ;)

SZYBKI BISZKOPT Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I OWOCAMI


Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolny alkohol (u mnie wódka smakowa)

Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubijamy. Do żółtek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Na to wykładamy białka. Mieszamy przy użyciu łyżki, delikatnie, do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania.

Składniki na piankę truskawkową:
- garść truskawek
- 600 gram jogurtu naturalnego
- 300 gram kwaśne śmietany 18%
- 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie pianki truskawkowej:
Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Jogurt łączymy ze śmietaną oraz przestudzoną galaretką - na tym etapie musimy użyć miksera i całość wykonać szybko, żeby składniki połączyć, a nie doprowadzić do powstania galaretkowych grudek. Wylewamy masę na biszkopt.

Składniki na wierzch:
- garść truskawek
- 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie wierzchu:
Obrane i przekrojone na dwie części truskawki układamy na piance, najlepiej zanim jeszcze zdąży zupełnie stężeć. Na całość wylewamy galaretkę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

4 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź