O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
-
lipca(17)
- Konfitura z czerwonej porzeczki
- Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym
- Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pian...
- Konfitura brzoskwiniowa z wanilią
- Stir fry z halibutem
- Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity)
- Sałatka z makrelą (z grilla/wędzoną)
- Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami
- Nuggetsy w panierce kukurydzianej
- Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami
- Przeciwcholestrolowy miks warzywny z ziołami dalma...
- Polędwiczka wieprzowa grillowana w marynacie z cza...
- Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką
- Amerykanki
- Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami
- Ziemniaki w mundurkach w sosie majonezowo-jogurtow...
- Drożdżowe pełnoziarniste ślimaczki z jagodami i pr...
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
wtorek, 22 lipca 2014
Czas letni, to przede wszystkim czas przetworów. Przeróżne, onieśmielające swoją słodyczą owoce, aż proszą się o to, by zachować ich trochę na jałowy czas zimy. Dzisiaj brzoskwinia z wanilią. Oczami wyobraźni widzę ten otwierany zimą słoiczek, z którego po prostu ucieka lato :)
KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z WANILIĄ
Składniki:
- 1200 gram brzoskwiń
- 300 gram cukru
- 2 laski wanilii
Przygotowanie:
Brzoskwinie parzymy i pozbywamy się z nich skórki. Wycinamy również pestki. Kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Owoce wrzucamy do wysokiej patelni o dużej powierzchni. Brzoskwinie zasypujemy cukrem - jego ilość dostosować można do własnych preferencji i kwasowości owoców. Wanilię rozcinamy, pestki umieszczamy z owocami. Do naczynia wrzucamy także same laski - wyciągamy je dopiero przed samym przelaniem konfitury do słoików. Brzoskwinie smażymy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, na średnim ogniu. Stopień gęstości kontrolować można poprzez upuszczenie kropli konfiturowego płynu na talerzyk - jego konsystencja po ostudzeniu, odpowiadać będzie konsystencji całej konfitury. Pamiętajmy, że każda wrząca konfitura jest płynna, a gęstniej dopiero po ostudzeniu.
Konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Należy robić to wtedy, gdy konfitura jest jeszcze gorąca, inaczej słoiki nie zamkną się odpowiednio. Parzyć słoiki można pod przykryciem w garnku z małą ilością wody, w piekarniku lub mikrofali. W przypadku tego ostatniego, oddzielnie należy wygotować zakrętki (są zrobione z metalu, a jego nie można wkładać do mikrofalówki). Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:owoce,przetwory,sezonowe,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)