Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 22 lipca 2013

Dzisiaj przyśnił mi się Gordon Ramsay. Krzyczał na mnie, ale to w końcu był sen, więc nie jestem zła. Uznałam to nawet za jakiś znak i pognałam do sklepu po książkę Gordona. Niby 65 złotych, no ale czego to się dla swojego guru nie robi (wiem, wiem, to takie nieoryginalne).
Z książki wybrałam dwa przepisy. Przedstawiam Wam je z pewnymi modyfikacjami - jakimi, dowiecie się, jeżeli zakupicie książkę ;)
Wszystko było oczywiście pyszne, jednak furorę zrobiła sałatka - mieszanka, idealnie komponujących się smaków!

ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z DUSZONYM GROSZKIEM I CEBULKAMI
oraz
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I JABŁEK Z DODATKIEM ORZECHÓW WŁOSKICH


Składniki do kurczaka:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- oliwa z oliwek
- mały pęczek tymianku
- czosnek w łupinie
- 20 gram masła
- 150 mililitrów wody
- sól
- pieprz

Przygotowanie kurczaka:
Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy nadmiar tłuszczu i wszystkie inne zbyteczne dodatki. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, ewentualnie ciut dłużej, żeby nabrały złocistego kolorku. Potem dodajemy tymianek, czosnek, masło i wodę - wtedy też zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka przez 30 - 40 minut do miękkości mięsa. W połowie tego procesu przewracamy ćwiartki na drugą stronę. 



Składniki do duszonego groszku:
- 25 gram masła
- słoiczek marynowanych cebulek
- kilka gałązek tymianku
- paczka mrożonego groszku
- 150 mililitrów wody
- 2 małe sałaty rzymskie
- sól
- pieprz

Przygotowanie duszonego groszku:
Zabieramy się za nie, gdy ćwiartkom pozostaje jeszcze około 15 minut duszenia. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy odsączone cebulki. Pilnujemy, żeby całe obtoczyły się w tłuszczu i smażymy je na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż zmiękną. Następnie dodajemy tymianek, groszek oraz wodę i mocno doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do chwili aż groszek będzie miękki, a woda niemalże w całości wyparuje - wtedy też wrzucamy podartą, czy pokrojoną (jak kto woli) sałatę rzymską i podgrzewamy jeszcze chwilkę, aż i ona zmięknie. 


Składniki na sałatkę:
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 średnie jabłka
- garstka mieszanki kiełków 
- odrobina soku z cytryny
- garstka orzechów włoskich

Przygotowanie sałatki:
Łodygi selera myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka również myjemy, usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w plasterki. Skrapiamy całość cytryną, co by nam owoce nie ściemniały.  Dodajemy kiełki i orzechy włoskie. 

Składniki na dressing:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie dressingu:
Mieszamy wszystko razem i polewamy sosem sałatkę. Możemy także podać dressing w osobnym naczyniu.


Wszystko smakuje obłędnie, serio serio. Musicie koniecznie tego spróbować ;)!

Smacznego i do napisania wkrótce!

Zainspirowane: "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsay'a

3 komentarze:

  1. Jadłem - naprawdę doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że nie mogłam spróbować, ale postaram się skorzystać z przepisu :)
    Pozdrawiam szefową kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Żałuję, że nie mogłam spróbować, ale postaram się skorzystać z przepisu :)
    Pozdrawiam szefową kuchni

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź