Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

wtorek, 23 lipca 2013

Hiszpańskie krokiety to jeden z tych przepisów, w których możliwość wykonania bardzo wątpiłam. Że niby beszamel może być tak gęsty, żeby formować z niego kotlety? Niemożliwe!
A jednak, myliłam się. Krokiety hiszpańskie są w smaku bardzo delikatne, tak samo jak i w konsystencji. Zestawiłam je więc z intensywniejszym w smaku puree. Wyszło pysznie i niezwykle (dla mnie) smakowo - nietypowo :)

KROKIETY HISZPAŃSKIE
oraz
ZIEMNIACZANE PUREE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM


Składniki na krokiety:
- 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga i mortadelę)
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 750 mililitrów mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól

Przygotowanie:
Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę tudzież mortadelę kroimy w paseczki lub słupki.
Przygotowujemy beszamel - w garnku rozgrzewamy olej z masłem i dodajemy mąkę (taka zasmażka pojawiła się już w jednym z wcześniejszych przepisów). Dodajemy mleko, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy do zgęstnienia (musi być naprawdę gęsty). Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy  w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :)



Składniki na puree:
- ziemniaki
- słodka śmietanka (dowolna procentowość)
- masło
- świeże zioła: tymianek, bazylia, estragon,
- czosnek

Przygotowanie puree:
Ziemniaki gotujemy i wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy masło oraz śmietankę - tyle, ile chcemy oraz tyle, by otrzymać pożądaną konsystencję. Dorzucamy zioła i czosnek, ponownie mieszamy i podajemy. Voila!

Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 16

4 komentarze:

  1. A czy taki krokiet na samym beszamelu bez wkladu ma racje bycia?

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy taki krokiet na samym beszamelu bez wkladu ma racje bycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może gdyby go jakoś intensywnie doprawić. Sam beszamel jest raczej mdły :)

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź