Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

sobota, 20 lipca 2013

Musicie wiedzieć, że kocham Pascala i jego przepisy (może poza tym na suflet czekoladowy, bo nigdy mi się nie udał). Dzisiaj, więc odchodzimy od kuchni świata oraz tradycji i wracamy na własne podwórko - no może nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;)
Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam!

SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI
oraz
SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM OCTEM WINNYM


Składniki na schab:
- 6 plastrów schabu
- 150 gram pieczarek
- oliwa z oliwek
- sól 
- pieprz

Przygotowanie schabu:
Mięsko myjemy, osuszamy, odkrawamy błonki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Plastry schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Na tej samej patelni przyrządzamy pieczarki - solimy, smażymy. 
Kiedy my zajmowaliśmy się pieczarkami, ze schabu odciekło trochę soku - usuwamy go z naczynia żaroodpornego i przelewamy do jakiegoś pojemniczka - nie wyrzucamy! Przyda się on podczas przygotowywania beszamelu.

Składniki na beszamel:
- 80 gram sera Emmentaler
- 2 łyżki sera Gran Padano do posypania
- 250 mililitrów mleka
- 20 gram masła
- 20 gram mąki pszennej
- sól
- pieprz

Przygotowanie beszamelu:
Zaczynamy od starcia Emmentalera na drobnych oczkach.
Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, pilnując, aby nie wykipiało ani się nie przypaliło. 
W drugim garnku przygotowujemy zasmażkę - rozpuszczamy masło i podsmażamy na niej mąkę (nie może być surowa).
Bierzemy w dłoń trzepaczkę i do zasmażki dodajemy mleko - mieszamy energicznie, co by się nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało. 
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser.
Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami.

Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg bądź grill) przez jakieś 5 minut (aż wszystko ładnie się zarumieni).


Składniki na sałatę:
- sałata masłowa
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka wody
- sól
- pieprz

Przygotowanie sałaty:
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej miski. W słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę  i mieszamy. Voila!

Smacznego :)

Zainspirowane: kuchnialidla.pl

3 komentarze:

  1. Chyba jeden z moich ulubionych przepisów na blogu.

    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź