Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 26 lipca 2013

Po czerwonych porzeczkach przyszedł czas na czarne. Te lubię zdecydowanie bardziej. Są w smaku intensywniejsze i znacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;)
Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie!

TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ


Składniki na ciasto:
- 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki
- 200 gram masła
- 100 gram drobnego cukru
- 1 żółtko

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy. Następnie formujemy z ciasta kulę i lokujemy ją na 15 minut w zamrażarce/lodówce.
Natłuszczamy formę do tarty i wykładamy ją ciastem. Po tej czynności sięgamy po widelec i nakłuwamy całość ciasta - łącznie z bokami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Składniki na nadzienie:
- 600 gram czarnych porzeczek
- drobny cukier 

Przygotowanie nadzienia:
Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość porzeczek. W piekarniku lokujemy dopiero po zrobieniu masy na bezę.

Składniki na bezę:
- 3 białka
- 150 gram drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie bezy:
Białka ubijamy na sztywno. Potem, dalej mieszając, powoli i partiami dodajemy cukier. Na samym końcu obsypujemy masę skrobią i ponownie mieszamy. Całość wylewamy na ciepłą tartę z porzeczkami posypanymi cukrem. Rozsmarowujemy, formując dowolną powierzchnię. Wkładamy do piekarnika. Natychmiast po włożeniu obniżamy temperaturę ze 180 stopni do 120 i pieczemy całość przez około godzinę. Pychota!

Moja tarta zrobiła mi niespodziankę i porzeczki uformowały się w idealne serduszko! :)

Smacznego i do napisania wkrótce!

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź