O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
piątek, 26 lipca 2013
Po czerwonych porzeczkach przyszedł czas na czarne. Te lubię zdecydowanie bardziej. Są w smaku intensywniejsze i znacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;)
Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie!
TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ
Składniki na ciasto:
- 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki
- 200 gram masła
- 100 gram drobnego cukru
- 1 żółtko
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagniatamy. Następnie formujemy z ciasta kulę i lokujemy ją na 15 minut w zamrażarce/lodówce.
Natłuszczamy formę do tarty i wykładamy ją ciastem. Po tej czynności sięgamy po widelec i nakłuwamy całość ciasta - łącznie z bokami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Składniki na nadzienie:
- 600 gram czarnych porzeczek
- drobny cukier
Przygotowanie nadzienia:
Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość porzeczek. W piekarniku lokujemy dopiero po zrobieniu masy na bezę.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 150 gram drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie bezy:
Białka ubijamy na sztywno. Potem, dalej mieszając, powoli i partiami dodajemy cukier. Na samym końcu obsypujemy masę skrobią i ponownie mieszamy. Całość wylewamy na ciepłą tartę z porzeczkami posypanymi cukrem. Rozsmarowujemy, formując dowolną powierzchnię. Wkładamy do piekarnika. Natychmiast po włożeniu obniżamy temperaturę ze 180 stopni do 120 i pieczemy całość przez około godzinę. Pychota!
Moja tarta zrobiła mi niespodziankę i porzeczki uformowały się w idealne serduszko! :)
Smacznego i do napisania wkrótce!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
o wlasnie, a ja szukam czegos z porzeczka..:) super..
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń