Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

wtorek, 30 lipca 2013

Lubię makaron i sosy śmietanowe i polędwicę. Co z tego, że tuczą. Lubię i już.
Poza tym, że lubię węglowodany, uwielbiam świeże zioła. Mam nadzieję, że jak wrócę do domu, nie okaże się, że M. zabił to, co wyhodowałam na parapecie... ;)
To danie ma przyjemnie delikatny, imbirowy smak. Sos jest aksamitny. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Och...

PASKI POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH W SOSIE ŚMIETANOWYM
Z ROZMARYNOWYM TAGLIATELLE


Składniki na polędwiczki w sosie:
- 75 gram masła
- 450 gram polędwiczek wieprzowych
- 175 gram pieczarek
- 1 łyżeczka musztardy (ja dałam dijon, ale każda inna będzie dobra)
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 150 mililitrów śmietany kremówki
- sól
- pieprz

Przygotowanie polędwiczek w sosie:
Polędwiczki myjemy i osuszamy, następnie kroimy w paski. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 7 minut. Potem przerzucamy je do naczynia żaroodpornego i odstawiamy w ciepłe miejsce. 
Na patelni pozostanie nam wywar, który wytrąci się z mięsa - nie wylewamy go w nim, bowiem kryje się cała kwintesencja smaku mięsa i masła. Dorzucamy pokrojone w plastry grzyby i smażymy przez jakieś 3-4 minuty. W następnej kolejności dodajemy poszatkowany imbir (ile, to zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 90 stopni, przez 10 minut. 

Składniki na rozmarynowe tagliatelle:
- 450 gram tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 115 gram masła

Przygotowanie rozmarynowego tagliatelle:
W garnku gotujemy lekko osoloną wodę z 2 łyżkami oliwy i rozmarynem. Wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Polewamy rozpuszczonym masłem lub podsmażamy chwilkę na patelni. 
Podajemy z polędwiczkami i sosem śmietanowym.


Smacznego i do napisania wkrótce!

2 komentarze:

  1. Chyba zrobie Twoje poledwiczki nan uroczysty obiad z okazji przyjazdu dzieci. Smakowicie to danie brzmi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie to samo myślę: co z tego, że tuczą. lubię i już :D
    świetna propozycja na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź