O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
piątek, 19 lipca 2013
Kuchnia francuska w kontekście deserów nasuwa natychmiastowo dwa skojarzenia. Po pierwsze suflet - danie przedstawiane jako zwieńczenie wszelkich umiejętności kucharskich, najtrudniejsze z najtrudniejszych, kapryśne i złośliwe, ale w smaku... orgazm dla kubków smakowych.
Drugim sztandarowym deserem francuskim jest mus czekoladowy. Intensywny w smaku, o wspaniałej konsystencji, do delektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis.
MUS CZEKOLADOWY
Składniki:
- 200 gram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej, jak wolimy - ja dałam gorzką)
- 6 jajek
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka rumu (to w wersji klasycznej, ja dałam likier porzeczkowy; można też zastąpić sokiem z mandarynki)
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (najlepiej je wcześniej posiekać, wtedy szybciej się rozpuszczą). Możemy je także podgrzewać z garnku o grubym dnie, niemniej zalecam pierwszą opcję, bo jest bezpieczniejsza. Mieszamy, dodajemy rum, znowu mieszamy i zdejmujemy z ognia.
W następnej kolejności łączymy masę czekoladową z żółtkami i jedną łyżką piany z białek - mieszamy do całkowitego zespolenia się składników.
Ostatnim etapem jest dodanie piany z białek do reszty masy i delikatne wymieszanie. Nigdy, absolutnie nigdy, nie wolno zrobić tego odwrotnie, bo wtedy dokonamy morderstwa na puszystości musu. A pozbawiony puszystości mus czekoladowy nie zasługuje na skonsumowanie, to gwałt na tradycji.
Po właściwym połączeniu składników, przekładamy masę do kokilek i zostawiamy je w lodówce na godzinę lub dwie. Po tym czasie delektujemy się kwintesencją smaku czekolady :)
Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 72.
Etykiety:czekolada,desery,kuchnie świata,musy i kremy,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
moj był bardziej puszysty niż na zdjęciu, nie wiem czy to dobrze?
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze, rzekłabym :)
Usuńnie wiem dlaczego ale wyszedl mi bardzo "glutowaty"
OdpowiedzUsuńco zle zrobilam?
Jest kilka możliwości.
Usuń1. Spalenie czekolady podczas rozpuszczania
2. Zbyt wysoka temperatura czekolady podczas dodawania jej do jajek (czekoladę trzeba rozpuścić w stosunkowo niskiej temperaturze - jak poszalejemy z gorącem, możemy coś zepsuć)
3. Źle ubite białka (albo zbyt płynne, albo "przebite")
4. Niedokładnie utarte żółtka - powinny się zrobić niemalże białe
Mam nadzieję, że pomogłam :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJestem fanką wszystkich czekoladowych deserów i wypieków ale z tych dwóch klasycznych deserów dużo bardziej wolę mus czekoladowy. Często przyrządzam go dla swoich bliskich i zawsze wtedy korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Ten mus zawsze się udaje, jest idealnie kremowy i intensywnie czekoladowy. Polecm!
OdpowiedzUsuń