Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

niedziela, 21 lipca 2013

Makarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z włoska trąci. No i makaron i parmezan i w ogóle wszystko. Podobno to Wenecjanie w tej kwestii trochę nabroili... ale przejdźmy do dania.
Pachnie obłędnie - mi od razu przed oczami pojawiło się lazurowe morze i jakaś mała, rodzina knajpka nad nim. Smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie tego spróbować! :)

PASTICCIO


Składniki do makaronu:
- 250 gram makaronu świderki
- 4 łyżki śmietany kremówki
- woda
- oliwa z oliwek
- sól

Przygotowanie makaronu:
Standard - wodę solimy, dodajemy oliwy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy makaron. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i mieszamy z kremówką.

Składniki na farsz:
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 600 gram mielonej wołowiny
- 400 gram pomidorów
- 125 mililitrów białego wytrawnego wina
- 2 łyżki natki pietruszki 
- 60 gram anchois
- sól
- pieprz

Przygotowanie farszu:
Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę siekamy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Po chwili dodajemy wołowinę - smażymy aż zrobi się brązowa (jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu z lodówki albo na nierozgrzaną patelnię to zrobi się ona bura, zamiast brązowa). Następnie wrzucamy do mieszanki pokrojone w kosteczkę pomidory i wlewamy wino. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dusimy jakieś 20 minut, żeby sos się przegryzł i nieco zgęstniał. Potem dodajemy pietruszkę, anchois (odsączone i pokrojone) oraz przyprawy. 

Składniki na sos:
- 300 mililitrów jogurtu
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- 40 gram tartego parmezanu

Przygotowanie sosu:
Miksujemy jogurt, jajka i gałkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą. Umieszczamy w nim połowę makaronu, następnie połowę farszu, ponownie makaron, ponownie farsz. Zalewamy całość przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.  Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego! ;)


Zainspirowane: "Potrawy z makaronu" wydawnictwa Olesiejuk

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź