O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
poniedziałek, 29 lipca 2013
Po ciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, dostępnych właśnie latem i choćby dlatego warto jej spróbować.
PISTOU
Składniki na sos pistou:
- 75 gram świeżych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu pistou:
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i doprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny.
Składniki na zupę:
- 3 młode marchewki
- 2 ziemniaki
- 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony)
- 200 gram fasolki szparagowej
- 150 gram młodej cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 cebula
- 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody
- bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego
- 1 duży pomidor
- 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki)
- parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser
Przygotowanie zupy:
Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy systemem: wzdłuż na cztery części, a potem w plasterki. Odstawiamy marchewkę i ziemniaki na bok.
Groszek obieramy, no chyba, że ktoś używa mrożonego. Fasolce odkrawamy końcówki, a potem kroimy ją na 2,5 centymetrowe kawałki. Cukinię traktujemy jak marchewkę, z tą różnicą, że nie obieramy jej ze skóry, a więc: wzdłuż na pół i w plasterki. Pomidora kroimy w kosteczkę. Odstawiamy wszystko na bok.
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cebulę i znowu smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki - smażymy przez 30 sekund. Dolewamy wodę lub wywar i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy całość pod przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw i makaronu.
Wlewamy do zupy sos pistou.
Podajemy z parmezanem lub innym twardym serem.
Voila!
Zainspirowane: "Kuchnia śródziemnomorska" Anne White
Etykiety:kuchnie świata,obiad,sezonowe,warzywa,wegetariańskie,zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)