Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 29 lipca 2013

Po ciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, dostępnych właśnie latem i choćby dlatego warto jej spróbować.

PISTOU


Składniki na sos pistou:
- 75 gram świeżych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek owocowej oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie sosu pistou:
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze i doprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny.

Składniki na zupę:
- 3 młode marchewki
- 2 ziemniaki
- 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony)
- 200 gram fasolki szparagowej
- 150 gram młodej cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 cebula
- 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody
- bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego
- 1 duży pomidor
- 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki)
- parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser

Przygotowanie zupy:
Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy systemem: wzdłuż na cztery części, a potem w plasterki. Odstawiamy marchewkę i ziemniaki na bok.
Groszek obieramy, no chyba, że ktoś używa mrożonego. Fasolce odkrawamy końcówki, a potem kroimy ją na 2,5 centymetrowe kawałki. Cukinię traktujemy jak marchewkę, z tą różnicą, że nie obieramy jej ze skóry, a więc: wzdłuż na pół i w plasterki.  Pomidora kroimy w kosteczkę. Odstawiamy wszystko na bok.
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cebulę i znowu smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki - smażymy przez 30 sekund. Dolewamy wodę lub wywar i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy całość pod przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw i makaronu.
Wlewamy do zupy sos pistou.
Podajemy z parmezanem lub innym twardym serem. 
Voila!


Zainspirowane: "Kuchnia śródziemnomorska" Anne White

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź