Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

wtorek, 25 lutego 2014
Mam straszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci.

KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ


Składniki:
- około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki)
- 200 gram kaszy jęczmiennej grubej
- około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka)
- liść laurowy
- ziele angielskie

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie prawie ugotowane, dodajemy kaszę. Kaszę sypiemy na górę potrawy i od tego czasu już nie mieszamy. Wlewamy tyle wody, aby kasza była przykryta. Gotujemy 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy nie należy dolać wody. NIE MIESZAMY! Po upływie tego czasu kapusta z kaszą jest gotowa. Podajemy z ziemniakami. 
Jeżeli podgrzewamy to danie następnego dnia, powinniśmy dodać trochę wody i przez cały czas mieszać, bo kasza ma tendencję do przypalenia. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taką kapustę, może nawet zrobię i zjem bardzo, bardzo dużo. Pycha.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź