Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 3 lutego 2014
Pierwszy raz chyba zdarza mi się wstawiać przepis zamawiany. To miłe uczucie, bardzo. Serduszko rośnie aż chce się wyrwać z klatki. Mogłabym teraz wygłosić mowę. Jedną z tych, jakie wygłasza się przy odbiorze Oscara. Podziękowałabym wszystkim, uroniła kilka łez i zapewne, znając swojego pecha, z gracją runęła na ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis.

SZYNKA PIECZONA


Składniki:
- 1,5 kilograma szynki
- 100 gram wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję, że wstawię przepis na domową vegetę, ale to zrobię. Kiedyś.)
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Szynkę myjemy, osuszamy, nacieramy vegetą, solą i pieprzem. Następnie robimy w szynce głębokie nacięcia i wkładamy w nie: 1/2 ząbka czosnku, kawałek cebuli lub kawałek boczku (do każdego nacięcia co innego). Otwory robimy na całej powierzchni szynki i powtarzamy czynność do braku składników lub wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast zamknąć je w sobie. Wieprzowina nie może być różowa.


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź