Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 13 lutego 2014
Dla M. życie bez schabowego nie byłoby życiem. Schabowy być musi i basta! Nie znam zresztą nikogo, kto by się otwarcie przyznał do negatywnych uczuć względem tego rodzaju kotleta. Niemniej nawet schabowy nie musi być nudny! W ramach odświeżania klasyki postanowiłam więc zaproponować trzy wersje panierowanego schabowego :)



A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole?

1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY


Składniki:
- schab wieprzowy
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- pieprz
- sól
- olej

Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Każdy z kawałków mięsa umieszczamy po kolei w: mące, jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila!

2. ZIOŁOWY KOTLET SCHABOWY


Składniki:
- schab wieprzowy
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól czosnkowa
- olej

Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą czosnkową i pieprzem ziołowym - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Do bułki tartej dodajemy zioła prowansalskie. Każdy z kawałków mięsa umieszczamy po kolei w: mące, jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila!

3. OWSIANY KOTLET SCHABOWY



Składniki:
- schab wieprzowy
- mleko
- mąka
- płatki owsiane
- bułka tarta
- jajko
- pieprz
- sól
- olej

Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie osuszamy je oraz doprawiamy solą i pieprzem - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą z płatkami owsianymi umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Do bułki tartej dodajemy płatki owsiane w proporcji 1:1. Każdy z kawałków mięsa umieszczamy po kolei w: mące, jajku oraz bułce tartej z płatkami i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila!

Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź