Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

środa, 5 lutego 2014
I tak oto "Życie zamknięte w smaku" zajmuje 14 miejsce w konkursie na Bloga Roku. Pozycja nie zmieniła się od ostatniej aktualizacji, więc pewnie wszyscy ci, którzy chcieli głosować już swój głos oddali. To bardzo ładny wynik, chociaż przyznam, że bliskość tej pierwszej 10 troszkę boli.
A teraz o samym przepisie. Pizza z patelni jest idealna dla tych, którzy lubią miękkie ciasto, bowiem rzeczywiście przypieczony i chrupiący jest w niej tylko dół, cała wierzchnia warstwa jest bardzo delikatna. Tutaj podaję przykładowy zestaw składników, ale jak wiecie z pewnością, każdy może do swojej pizzy wrzucić to, na co akurat ma ochotę ;)

PIZZA Z PATELNI


Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki
- ciepła woda
- pół opakowania suszonych drożdży lub odpowiednio świeżych
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru

Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy drożdże, mąkę, cukier, sól oraz dodajemy oliwę. Następnie zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji - nie powinno lepić się do rąk, ale nie powinno być również zbyt twarde. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy do rozmiarów patelni. Podsmażamy z jednej strony przez około 3-5 minut, po czym przewracamy na drugą stronę. 

Składniki na wierzch:
- pomidory w puszce
- pieczarki świeże
- oliwki
- szynka
- ser
- masło
- zioła prowansalskie

Przygotowanie wierzchu:
Pieczarki kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Podsmażoną już z jednej strony pizzę, smarujemy płynem z pomidorów w puszce i rozgniecionymi pomidorami. Doprawiamy pizzę ziołami prowansalskimi. Wykładamy szynkę, podsmażone pieczarki, oliwki i wszystko inne, czego tylko dusza zapragnie. Całość posypujemy startym serem bądź serem w plasterkach. Smażymy pizzę przez około 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, na średnio rozgrzanej kuchence. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem, czy pizza jest już gotowa. Podajemy z ulubionym sosem. Voila! :)


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką pizzę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł ! Musi być super.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja miałam dwa podejście do takiej pizzy i ciągle było coś nie tak :P

    OdpowiedzUsuń
  4. wynik bardzo fajny, gratuluję! ;)
    a ta pizza uratowała nie jeden wieczór ze znajomymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny rezultat w szybkim tempie :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź