Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

sobota, 27 lipca 2013

Czasami natrafiam na bardzo dziwne przepisy. Początkowo je odrzucam, odkładam, chowam jak najdalej od moich rąk i oczu. Od mózgu się jednak schować nie da, więc analizuję: jak to może smakować? A może jest niezłe? Może omijają mnie najlepsze smaki życia? I przegrywam walkę.
Tak własnie było z ciastem arbuzowym. Warto je zrobić, choćby po to, żeby przekonać się, jakie dziwne smaki istnieją na tej planecie. Ciasto jest bardzo orzeźwiające, smak arbuza czuć bardzo wyraźnie, postawione na stole robi furorę, bo kto nie chciałby sprawdzić, jak smakuje ciasto z arbuzem? ;)

CIASTO ARBUZOWE


Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 60 gram mąki pszennej
- 80 gram mąki ziemniaczanej
- 60 gram cukru
- cukier wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu:
Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Potem pojedynczo dorzucamy żółtka. Taką masę łączymy z produktami sypkimi - obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. W piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę arbuzową
- 3 kilogramy miąższu arbuza
- 4 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agaru w wersji wegetariańskiej)
- 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie masy arbuzowej:
Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy ze sobą arbuza i jego sok. Zostawiamy na trochę, żeby stężało i wylewamy na biszkopt. Radzę pilnować tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu. 

Składniki na masę z bitą śmietaną:
- 2 kremówki (te w małych plastikowych pojemniczkach)
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 2 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agar)

Przygotowanie masy z bitą śmietaną:
Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, pilnując, żeby nie zostały żadne grudki, studzimy i dodajemy do śmietany. To samo robimy z serkami homogenizowanymi. Mieszankę wykładamy na stężałą masę arbuzową. Voila!


Smacznego i nie bójcie się eksperymentować! ;)

5 komentarzy:

  1. Ciasto z arbuzem widze pierwszy raz... I jak sie tak glepiej zastanowie to przeciez ono mi smakowac genialnie, idealne na upaly :) przepis zaszufladkowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arbuz w lato jest zbawieniem, przepis koniecznie do wypróbowania :) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Eksperymenty???-to cos dla mnie!!,,,witaj w "klubie",,a ciasto Twoje wyglada rewelacyjnie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. no, Ala, śledziłam od początku i czekałam zanim znajdę coś dla siebie. i jest! arbuz <3 jutro piekę!
    love, Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaraz zrobię.Mój już bardzo dorosły syn uwielbia arbuzy.A ja uwielbiam robić mu takie prezenty jak Go na chwilę u siebie mam.Dzięki za przepis i fantazję i...poczucie kulinarnego humoru.Stefania

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź