Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 18 lipca 2013

Na parapecie mojego okna stoi dziesięć doniczek świeżych przypraw, a otworzenie szafki nad kuchenką grozi zbombardowaniem przez zapachy tych suszonych.
Zacieram rączki na widok wysokiej klasy przyborów kuchennych, ale niestety ich nie posiadam.
Kuchnię mam małą, typową jak na 28 metrowe mieszkanie.
Nie skończyłam żadnej szkoły kucharskiej.
Więc, co ja tu robię?
A bawię się, smakuję i dzielę życiem w smaku zamkniętym ;)

Bez zbędnych ceregieli przechodzimy dalej. Dzisiaj do zaoferowania mam danie klasyczne, hiszpańskie, w sam raz zarówno na śniadanie, lunch, obiad, jak i kolację.


TORTILLA DE PATATAS


Ja swoją wzbogaciłam o oliwki, jednak w klasycznej wersji ich nie ma. Prawda jest taka, że przepis na tortille powinniśmy traktować jako podstawę do wariacji - wrzucić można tutaj wszystko: kapary (chociaż ja średnio przepadam), orzechy włoskie (sparzone i podsmażone nie są tak intensywne w smaku, a wspaniale chrupią!), pomidory (zarówno te świeże, jak i suszone) i wiele, wiele innych, czyli co tylko przyjdzie nam do głowy.

Składniki na podstawową wersję:
- 8 jajek
- 1 kilogram ziemniaków
- olej lub oliwa do smażenia
- sól

Przygotowanie:
Najpierw ziemniaki - obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane wrzucam na patelnię i podsmażamy pilnując aby się nie przypaliły. W trakcie podsmażania lekko doprawiamy solą. Gdy trochę zmiękną, odstawiamy na bok.
Teraz czas na jajka - rozbijamy, dodajemy sól i za pomocą trzepaczki łączymy do otrzymania jednolitej masy.
Dodajemy ziemniaki do masy jajecznej i dobrze mieszamy uważając, żeby ziemniaki nam się nie rozpadły (jak się rozpadną to znaczy, że były zbyt długo podsmażane). 
Wylewamy wszystko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Co jakiś czas ruszamy patelnią, aby tortilla nie przywarła do dna. 
Najtrudniejszy etap przygotowywania tortilli to chwila jej przewrócenia na drugą stronę. W Hiszpanii posiadają do tego specjalne patelnie - nam wystarczy talerz o średnicy nieco większej niż ta, na której smażymy tortillę. Aby przewrócić placek na drugą stronę, kładziemy talerz na patelni i szybkim ruchem obracamy złączone naczynia tak, aby tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją delikatnie ponownie na patelnię. Voila!
Tortillę kroimy na porcje według własnego uznania. Możemy podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 78.

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

3 komentarze:

  1. Już jestem głodna. Blog rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super,tez robiłam dzisiaj,tyle,ze ja uwielbiam z cebula,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na obiad już mam, dodam pomidory i cebulę;)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź