O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
środa, 23 października 2013
Ciastka piekę rzadko. Właściwie sama nie wiem, dlaczego. Może, dlatego że zawsze poszukuję czegoś nadzwyczaj ekstrawaganckiego i efektownego, a ciastka wydają mi się po prostu... urocze, a nie niezwykłe. Te jednak mają w sobie coś niezwykłego. Po pierwsze są bezglutenowe, bo do ich wypieku użyłam mąki ryżowej zamiast pszennej. Dzięki temu są również nieco mniej kaloryczne. Po drugie są z dyni, a więc wpisują się w niekończącą historię składnika ostatnich dni. Po trzecie mają w sobie wszystko to, co najcudowniejsze - czekoladę i orzechy. Nic tylko szamać, popijając szklanką mleka tudzież herbaty - przynajmniej ja tak lubię ;)
- 250 g mąki ryżowej
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe)
- 50 gram pokruszonej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Wykładamy ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spory odstęp, bo jeszcze urosną, a nie chcemy, żeby się skleiły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia. Voila! ;)
CIASTKA DYNIOWE Z MĄKI RYŻOWEJ Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
- 250 gram puree z dyni- 250 g mąki ryżowej
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe)
- 50 gram pokruszonej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Wykładamy ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spory odstęp, bo jeszcze urosną, a nie chcemy, żeby się skleiły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:ciasteczka,czekolada,desery,dynia,orzechy,sezonowe,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
same zdrowe pyszności!
OdpowiedzUsuńJa się zakochałam w pieczeniu ciasteczek rok temu :) Twoje wyglądają cudnie, napakowane pysznościami :)
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam ciastek.. Twoje prezentują się bardzo apetycznie, z chęcią kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj muszą być pyszne! Dynia, orzechy i czekolada mmm... Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmam pytanie, ale nie zdążysz zapewne odpowiedzieć, bo właśnie się za nie zabieram - ile ciastek z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńno to już wiem ile :) zależnie od wielkości 40-50 ciastek. Dodatkowo pozwoliłam sobie na modyfikacje przepisu - ze względu na brak dyni dodałam puree z mango, z tym, że jego nei trzeba było tak dużo 200 gramów w zupełności wystarczyło
OdpowiedzUsuńi jak smakują? na pewno są pyszne! :)
Usuńsą rewelacyjne, choć tego mango w ogóle nie czuć, zamierzam też w przyszłości zamienić część a może nawet cały cukier na kardamon
Usuńsą rewelacyjne, choć tego mango w ogóle nie czuć, zamierzam też w przyszłości zamienić część a może nawet cały cukier na kardamon
Usuń