Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

środa, 23 października 2013
Ciastka piekę rzadko. Właściwie sama nie wiem, dlaczego. Może, dlatego że zawsze poszukuję czegoś nadzwyczaj ekstrawaganckiego i efektownego, a ciastka wydają mi się po prostu... urocze, a nie niezwykłe. Te jednak mają w sobie coś niezwykłego. Po pierwsze są bezglutenowe, bo do ich wypieku użyłam mąki ryżowej zamiast pszennej. Dzięki temu są również nieco mniej kaloryczne. Po drugie są z dyni, a więc wpisują się w niekończącą historię składnika ostatnich dni. Po trzecie mają w sobie wszystko to, co najcudowniejsze - czekoladę i orzechy. Nic tylko szamać, popijając szklanką mleka tudzież herbaty - przynajmniej ja tak lubię ;)

CIASTKA DYNIOWE Z MĄKI RYŻOWEJ Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ


Składniki:
- 250 gram puree z dyni
- 250 g mąki ryżowej
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe)
- 50 gram pokruszonej czekolady
- szczypta soli

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Wykładamy ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spory odstęp, bo jeszcze urosną, a nie chcemy, żeby się skleiły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

9 komentarzy:

  1. Ja się zakochałam w pieczeniu ciasteczek rok temu :) Twoje wyglądają cudnie, napakowane pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie piekłam ciastek.. Twoje prezentują się bardzo apetycznie, z chęcią kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj muszą być pyszne! Dynia, orzechy i czekolada mmm... Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie, ale nie zdążysz zapewne odpowiedzieć, bo właśnie się za nie zabieram - ile ciastek z tego wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  5. no to już wiem ile :) zależnie od wielkości 40-50 ciastek. Dodatkowo pozwoliłam sobie na modyfikacje przepisu - ze względu na brak dyni dodałam puree z mango, z tym, że jego nei trzeba było tak dużo 200 gramów w zupełności wystarczyło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak smakują? na pewno są pyszne! :)

      Usuń
    2. są rewelacyjne, choć tego mango w ogóle nie czuć, zamierzam też w przyszłości zamienić część a może nawet cały cukier na kardamon

      Usuń
    3. są rewelacyjne, choć tego mango w ogóle nie czuć, zamierzam też w przyszłości zamienić część a może nawet cały cukier na kardamon

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź