Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

środa, 16 października 2013
Sezon na dynie w pełni. W naszym domu to tata uważany jest za ich hodowcę. Kiedyś sprowadził nawet z pomocą swojego kuzyna z Kanady, specjalne nasiona, które miały zagwarantować dyni maksymalną wielkość. Rekordu niestety żadnego nie pobiła. ;)
Przepis prosty i pyszny ;)

DYNIA W LUKRZE


Składniki:
- 1 średnia dynia
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- ½ kg cukru

Przygotowanie: 
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy na noc octem. Następnego dnia ocet zlewamy, mieszamy z cukrem oraz wodą i gotujemy w ten sposób syrop. Dynię lokujemy w słoikach i zalewamy powstałym płynem. Pasteryzujemy przez jakieś 10-15 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce ;)

8 komentarzy:

  1. Akurat takiej dyni nie lubię - to właśnie przez dynię w occie na długie lata zraziłam się do tego warzywa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, o który przepis chodzi ;) To jednak nie jest dynia w occie, a w lukrze, nie ma tak intensywnego octowego smaku. Swoją drogą, przepis na dynię w occie też pojawi się na blogu - taką dynię trzeba jednak lubić, bo intensywny i charakterystyczny smak. ;)

      Usuń
  2. A co z wodą ? bo jest na liście składników a w wykonaniu już znika ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawiłam błąd ;) Wodę oczywiście mieszamy z cukrem i octem - przygotowujemy z nich zalewę ;)

      Usuń
    2. Dzięki :) bo właśnie się zastanawiałam czy użyć jej z octem, choć bardziej przemawiała do mnie wizja jej dodania w syropie ;) PS - a 1 szkl. octu zaleje mi całą dynię, czy też częściowo będzie odsłonięta ?

      Usuń
    3. Dynia będzie częściowo odsłonięta. Najlepiej przemieszać całość po zalaniu octem. Odsłonięciem nie ma się co martwić, bo przez noc dynia puści sok i zmniejszy swoją objętość :)

      Usuń
    4. ok - dynia jest .. w weekend będziemy ja rodzinką przerabiać ;)

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź