Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 24 października 2013
Ciasto dyniowe w swojej konsystencji jest niezwykle podobne do sernika. Zaskoczyło mnie to niezmiernie. Tak mnie zaskoczyło, że aż więcej napisać nie mogę. Może tyle jeszcze, że jest smaczne. Idealne dla wielbicieli korzennych przypraw.

PUMPKIN PIE


Składniki na ciasto:
- 300 gram zmielonych orzechów włoskich
- 100 gram drobnego cukru
- 100 gram zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta:
Miksujemy razem orzechy, cukier i masło - staramy się robić to przy użyciu robota, żeby masło nie rozpuściło się nam w rękach. Dodajemy jajko i mleko - ponownie mieszamy. Masą wykładamy formę do tarty, podpiekamy ją przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa dyniowa:
- 500 mililitrów puree z dynii
- 200 mililitrów śmietanki 36%
- 100 gram cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczane
- szczypta soli
- przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki

Przygotowanie masy dyniowej:
Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. W pierwszej fazie, przez 10-15 minut, pieczemy tartę w temperaturze 220 stopni. Potem temperaturę obniżamy do 180 i pieczemy jeszcze przez 35-45 minut. Ciasto przed podaniem powinno zostać schłodzone w lodówce.

Składniki na cynamonową śmietanę:
- 200 mililitrów śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie cynamonowej śmietany:
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru oraz cynamon. Mieszamy jeszcze dla połączenia składników. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

4 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź