Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

środa, 9 października 2013
Są takie dania, które zostają nam w pamięci na zawsze - z różnych przyczyn. Wśród moich znajduje się ryż zapiekany z jabłkami. Co prawda nie jest to najprawdopodobniej takie danie, jakie jeszcze lata temu robiła mi mama, jednak ma w sobie to poczucie bezpieczeństwa i jakieś takie ciepło, które się rozchodzi nie tylko w żołądku, ale i w serduszku.

MLECZNY RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I BRĄZOWYM CUKREM


Składniki:
- 250 gram suchego ryżu
- 4-5 dużych jabłek
- cynamon
- cukier brązowy
- mleko
- jogurt naturalny (do podania)

Przygotowanie:
Ryż dokładnie płuczemy. Wrzucamy go wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy, lokujemy w tym samym garnku i uzupełniamy mlekiem. Gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem na półmiękko. Doprawiamy cynamonem oraz cukrem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok, żeby ryż wchłonął mleko i ostatecznie zmiękł. Wykładamy połową ryżu dowolną formę. Na to wykładamy obrane i starte jabłka. Na całość raz jeszcze - pozostały ryż. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Podajemy polany jogurtem i posypany cukrem (niekoniecznie). Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

3 komentarze:

  1. Przepis już zapisałam i będę po niego sięgała za każdym razem kiedy będę miała ochotę na coś słodkiego... dzięki!!! Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla zdrowia: biały ryż zastąp brązowym (gotuj w wodzie 20 a nie 5 min)

    Danie z brązowym ryżem, jogurtem naturalnym i małą ilością cukru jest SZCZEGÓLNIE POLECANE KOBIETOM W CIĄŻY. Duża zawartość błonnika wpływa pozytywnie na pracę jelit.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź