O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
czwartek, 3 października 2013
Niby sezon na ogórki już się skończył, ale może ten przepis przyda się komuś w przyszłym roku. W końcu są to ogórki najlepsze na świecie ;)
- czosnek
- chrzan (świeży korzeń)
- gorczyca biała
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1200 mililitrów wody
- 300 ml octu 10%
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
OGÓRKI KORNISZONE
Składniki:
- ogórki
- koper z baldachami (taki jak do kiszenia)
- cebula- czosnek
- chrzan (świeży korzeń)
- gorczyca biała
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1200 mililitrów wody
- 300 ml octu 10%
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Koper myjemy i kroimy na kawałki (albo tniemy nożyczkami). Cebulę kroimy i dzielimy na jakieś 8 części. Czosnek obieramy.
Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość
uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości.
Do każdego słoika dodajemy : kawałek cebuli , paseczek
chrzanu, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, ½ łyżeczki
gorczycy, pokrojony koper i oczywiście ogórki. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy 15
minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:przetwory,sezonowe,warzywa,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Dokładnie ! Nic dodać nic ująć.
OdpowiedzUsuń