O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
środa, 16 października 2013
Sezon na dynie w pełni. W naszym domu to tata uważany jest za ich hodowcę. Kiedyś sprowadził nawet z pomocą swojego kuzyna z Kanady, specjalne nasiona, które miały zagwarantować dyni maksymalną wielkość. Rekordu niestety żadnego nie pobiła. ;)
Przepis prosty i pyszny ;)
Przepis prosty i pyszny ;)
DYNIA W LUKRZE
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- ½ kg cukru
Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy na noc octem. Następnego dnia ocet zlewamy, mieszamy z cukrem oraz wodą i gotujemy w ten sposób syrop. Dynię lokujemy w słoikach i zalewamy powstałym płynem. Pasteryzujemy przez jakieś 10-15 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Akurat takiej dyni nie lubię - to właśnie przez dynię w occie na długie lata zraziłam się do tego warzywa...
OdpowiedzUsuńWiem, o który przepis chodzi ;) To jednak nie jest dynia w occie, a w lukrze, nie ma tak intensywnego octowego smaku. Swoją drogą, przepis na dynię w occie też pojawi się na blogu - taką dynię trzeba jednak lubić, bo intensywny i charakterystyczny smak. ;)
UsuńDobre
UsuńA co z wodą ? bo jest na liście składników a w wykonaniu już znika ?
OdpowiedzUsuńNaprawiłam błąd ;) Wodę oczywiście mieszamy z cukrem i octem - przygotowujemy z nich zalewę ;)
UsuńDzięki :) bo właśnie się zastanawiałam czy użyć jej z octem, choć bardziej przemawiała do mnie wizja jej dodania w syropie ;) PS - a 1 szkl. octu zaleje mi całą dynię, czy też częściowo będzie odsłonięta ?
UsuńDynia będzie częściowo odsłonięta. Najlepiej przemieszać całość po zalaniu octem. Odsłonięciem nie ma się co martwić, bo przez noc dynia puści sok i zmniejszy swoją objętość :)
Usuńok - dynia jest .. w weekend będziemy ja rodzinką przerabiać ;)
Usuńleeiliid58vt7
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet