Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Blog Archive

Łódzkie bloguje

czwartek, 22 sierpnia 2013

Cukinii wciąż jest mnóstwo i długo jeszcze będzie. Pojawia się więc na moim stole w wielu postaciach.
Ciasto do użycia tej cukinii jest ostre w smaku i chrupiące. Sama cukinia nie zamienia się w breję, ale zachowuje naturalną dla siebie konsystencję i również chrupie ;) Fantastycznie smakuje polana słodko - kwaśnym sosem chilli! Mniam!

CUKINIA PANIEROWANA W CIEŚCIE Z PIEPRZEM CAYENNE


Składniki:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 150 mililitrów wody
- 1 kilogram cukinii
- sól

Przygotowanie:Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i pieprz. Na środku tworzymy wgłębienie i wlewamy wodę. Mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na bok na 20 - 30 minut, żeby pieprz dodał smaku całości. Cukinię kroimy na grubsze plastry. Olej na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy do 190 stopni. Temperatura jest tutaj niezwykle ważna, bo jeżeli będzie niższa cukinia nasiąknie tłuszczem. Mieszamy ciasto. Moczymy w nim cukinię i od razu wrzucamy na patelnię. Smażymy przez około 1 minutę i wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby osączyć warzywo z tłuszczu. Posypujemy solą i wcinamy póki ciepłe ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź