Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Blog Archive

Łódzkie bloguje

piątek, 16 sierpnia 2013

W tym daniu spotykają się dwa światy - tradycje polskie, czyli rabarbar oraz orientalne azjatyckie smaki, czyli imbir. Ciasto jest słodkie, kwaśne i korzenne. Działa zdecydowanie orzeźwiająco i nie ciąży na żołądku tak, jak to bywa z niektórymi ciastami. Mniam!

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I IMBIREM


Składniki na ciasto:
- 175 gram mąki
- 100 gram masła
- 2 łyżki wody

Przygotowanie ciasta:
W misce umieszczamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło - łączymy składniki, rozcierając je delikatnie palcami. Gdy całość zacznie przypominać zacierki wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut (minimalnie). Rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy około 35 centymetrów i kładziemy go na wysmarowanej tłuszczem blasze. 

Składniki na farsz:
- 600 gram rabarbaru
- 80 gram brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego imbiru

Przygotowanie farszu:
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze części i w misce mieszamy z cukrem oraz imbirem tak, aby oblepić mieszanką wszystkie owoce. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na środek ciasta uprzednio posmarowanego żółtkiem jajka. 
Brzegi ciasta zwijamy do środka i ich zewnętrzną część smarujemy białkiem. Całość posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut. Podajemy na ciepło. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

  1. ojeja, takie to bym chętnie upiekła, uwielbiam ciasto z rabarbarem i wiem już z jakiego przepisu będę mogła skorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź