Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Blog Archive

Łódzkie bloguje

czwartek, 29 sierpnia 2013

Generalnie nie jestem zupożerna. Chyba, że zupakremżerna. Zupę rybną jednak lubię bardzo, bo jest intensywnie kwaskowa. No i czasami dostanie się do niej jakąś niespodziankę, jak na przykład raki właśnie :)

ZUPA RYBNA Z RAKAMI


Składniki:
- 2 średniej wielkości ryby, najlepiej słodkowodne - okoń, płotka, sandacz, szczupak, leszcz itp. Warto wymieszać kilka gatunków
- 150 gram mięsa raków
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 4 łodygi selera naciowego (tylko zielone części)
- niewielki kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- śmietana
- mąka

Przygotowanie:
Oczyszczone, pozbawione skóry i głów ryby oraz raki umieszczamy w garnku razem z warzywami, solą, pieprzem i wodą - przygotowujemy wywar. Odszumowujemy - najlepiej przy pomocy sitka. Po ugotowaniu ryby, wyciągamy ją z garnka i pozbawiamy kręgosłupa oraz ości. Następnie rozrywamy ją na kawałki i ponownie wrzucamy do wywaru. Potem dodajemy posiekany drobno koperek, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem do smaku. Na koniec odlewamy trochę wywaru do słoika. Dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę, mieszamy (lub zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy) i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

4 komentarze:

  1. W przybliżeniu, ile kosztują składniki do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przybliżeniu za cały, sporych rozmiarów garnek, trzeba zapłacić około 30 złotych. Liczyłam, starając się uwzględnić łatwo dostępne produkty (ryba - pstrąg). ;)

      Usuń
  2. Gdzie można dostać mięso raków? Bo poluję w swej okolicy i nic :/ A tak je lubię, bo przypominają dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź