Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Blog Archive

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 9 sierpnia 2013

Gdy znalazłam ten przepis wiedziałam, że ciasto będzie boskie. Po prostu nie mogło być inaczej.
O prawdziwym Apple Pie marzyłam od dawna. Przed oczami miałam kreskówkowe placki z animowanym dymem zapachu niosącym się przez całe miasteczko tak, że każdy kto go napotkał kończył ze śliną zawieszoną do pasa.
Nie wiem, czy tak to ciasto smakuje w Stanach Zjednoczonych. Jeżeli tak, to... Amerykanie, zazdroszczę Wam, że macie to na co dzień! ;)

APPLE PIE Z OGROMNĄ ILOŚCIĄ JABŁEK, CYNAMONU I KARMELU


Składniki na ciasto:
- 325 gram mąki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 125 gram masła
- 70 mililitrów zimnej wody

Przygotowanie ciasta:
Mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy masło i ucieramy. Następnie wlewamy wodę. Formujemy kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań.

Składniki na nadzienie:
- 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek)
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka goździków

Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej przy użyciu specjalistycznego narzędzia. Wrzucamy wszystko do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Zasypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy tak, by każdy plaster jabłka został pokryty mieszanką smaków.

Składniki na karmel:
- 125 gram masła
- 3 łyżki mąki
- 125 gram białego cukru
- 125 gram brązowego cukru
- 60 mililitrów wody

Przygotowanie karmelu:
Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Dosypujemy mąkę i mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników i zagotowania. Wtedy wsypujemy oba rodzaje cukru i wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy. Potem zmniejszamy temperaturę i mieszamy tak długo, aż karmel zacznie kleić się do łyżki.

Formę do tarty (koniecznie ceramiczną lub szklaną, nie jednorazową aluminiową) wykładamy połową schłodzonego ciasta. Na całość wrzucamy nadzienie z jabłek (utworzy sporą górkę). Całość zakrywamy ciastem w siateczkę (poniżej instrukcja zdjęcie po zdjęciu) - ciasto wałkujemy, wycinamy równe paski i układamy pierwszą ich warstwę na cieście w równych odstępach. Odginamy co drugi z pasków i kładziemy dodatkowy, ale w przeciwnym kierunku do tych elementów z ciasta, które już się na nim (cieście) znajdują. Odgięte paski kładziemy na swoim miejscu i odchylamy te, których do tej pory nie ruszaliśmy. Znowu kładziemy dodatkowy pasek - i tak do końca (wszystko widać na zdjęciach). Potem widelcem dociskamy miejsca styku pasków i spodu tarty. Możemy zakryć nieeleganckie łączenia - ja zrobiłam to warkoczem.
Po części zdobniczej stawiamy formę z ciastem na folii aluminiowej. Bierzemy karmel i zalewamy nim całość. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 35-45 minut. Voila!



Życzę Wam smacznego, ale wierzcie mi - to nietrudne przy takim Apple Pie ;)

4 komentarze:

  1. Ja mam pytanie czy Pani robi takie ciasta na zamowienie ?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przemawia do mnie w 100% ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi to trafia do przekonania - poproszę Cię o kopie przy najbliższej okazji....

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się piecze. Karmel chyba nie wyszedł taki jak powinien, jakoś nie chciał przybrać odpowiedniego koloru. Z resztek ciasta upiekłam ciasteczka i wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź