Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Blog Archive

Łódzkie bloguje

środa, 28 sierpnia 2013

Kruche tarteletki to chyba najwygodniejsza forma deseru na świecie, choćby dlatego że nie trzeba ich kroić i narażać na zmniejszenie atrakcyjności wizualnej ;) Mają jednak pewną zasadniczą wadę - znaczne trudniej dostrzega się ich znikanie niż w przypadku całego ciasta, przez co można się nimi zajadać bez końca.
Te tarteletki są moim zdaniem idealne pod względem harmonii słodko-kwaśnej. Są lekkie i... silnie uzależniające :)

KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ


Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki
- 50 gram cukru pudru
- 180 gram masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18% (kwaśnej)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta:
Przesiewamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, czy też szatkujemy, składniki. Potem włączamy do całości żółtka oraz śmietanę i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciastem formy do tarteletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zezłocenia.

Składniki na nadzienie:
- 1 kilogram rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- konfitura z borówki czerwonej (lub inna, wedle uznania)

Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 2-3 minuty do puszczenia soku. Po tym czasie rabarbar odcedzamy z nadmiaru płynu. Jeżeli trochę go jest - zostawiamy (możemy rozcieńczyć go potem z wodą i podać jako dodatek do ciasta). 

Składniki na kruszonkę:
- 185 gram mąki
- 100 gram cukru
- 125 gram masła
- opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie kruszonki:
Łączymy suche składniki w miseczce i zalewamy je rozpuszczonym masłem. Dobrze mieszamy.

Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę z borówki, na to (również przestudzony) rabarbar. Posypujemy całość cienką warstwą bułki tartej i na końcu - kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

Oryginalny przepis na ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką pochodzi ze strony moje wypieki ;)

1 komentarz:

  1. Cudowne smaki zamknięte w jednej małej tartaletce. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź