Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Blog Archive

Łódzkie bloguje

piątek, 30 sierpnia 2013

Nie znoszę faktu, że na w sklepach dostępny jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy, a ten z prawdziwą wanilią można dostać rzadko i nie należy do najtańszych. Zgodnie ze wskazówką Gordona Ramsaya postanowiłam temu zaradzić. Za każdym razem, gdy korzystałam z wanilii, odkładałam oczyszczone z nasion laseczki. Później zasypałam je warstwowo cukrem - i oto jest! Domowy cukier waniliowy ;)


Składniki:
- cukier biały lub brązowy
- laski wanilii oczyszczone z nasion

Przygotowanie:
Laski wanilii zasypujemy cukrem w szczelnie zamykanym pojemniku. Możemy dokładać wanilię w miarę jak będzie nam jej przybywać. Im dłużej będzie zamknięta w słoiku, tym silniej zaromatyzuje cukier ;)

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Klasyk! A co do dostępności prawdziwego cukru waniliowego, to masz rację - trudno o niego. A w wersji domowej wystarczy wydać kilka zł na wanilię, by mieć pełen słoik aromatycznego cukru :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź