O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
-
sierpnia(31)
- Ogórki w pieprzu ziołowym
- Domowy cukier waniliowy
- Zupa rybna z rakami
- Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówk...
- Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z...
- Plum pie, czyli tarta ze śliwkami
- Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, ...
- Słodka galaretka ze świerkowych igieł
- Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskw...
- Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne
- Superszybka domowa ciabatta
- Fondant waniliowy
- Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowy...
- Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białe...
- Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pie...
- Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem
- Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony
- Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i ...
- Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu
- Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną
- Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików
- Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cyn...
- Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, węd...
- Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosn...
- Kurczak tikka masala, czyli angielski orient
- Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach!
- Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata ...
- Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i n...
- Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i...
- Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bana...
- Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!)
- lipca(17)
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Rzadko kiedy gotuję coś z rejonów azjatyckich ze względu na wysokie ceny potrzebnych produktów albo ich niedostępność. Czasami jednak, dla odmiany, porwę się na takie szaleństwo.
Muszę przyznać, że tak przygotowana wołowina bardzo mi smakuje - jest miękka i nie wymaga wielkiego nakładu czasu. Sos jest aksamitny, a fasolka szparagowa zyskuje nowy wymiar smaku ;) Warto spróbować!
WOŁOWINA W FASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM
Składniki:
- 450 gram wołowiny
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 czerwona cebula
- 225 gram fasolki szparagowej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry)
- 125 mililitrów bulionu wołowego
- 4 łyżeczki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę z 2 łyżeczek mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych. Mieszanką polewamy mięso, dobrze mieszamy i całość wkładamy przykrytą do lodówki na minimum 30 minut. Na patelni, a najlepiej w woku, rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę przekrojoną na osiem części, fasolkę i seler naciowy - smażymy i mieszamy przez około 2-3 minuty. Następnie wyciągamy mięso z marynaty, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. W miseczce mieszamy: sos sojowy, chińskie wino ryżowe i bulion wołowy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kukurydzianą i wodę - dodajemy ją do mieszanki z sosem sojowym i całość wlewamy do mięsa i warzyw. Zagotowujemy i mieszamy aż sos się zagęści. Po tym zmniejszmy temperaturę i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Przepis w akcji "Warzywa Strączkowe edycja letnia" organizowanej tutaj ;)
Przepis w akcji "Warzywa Strączkowe edycja letnia" organizowanej tutaj ;)
Etykiety:kuchnie świata,mięso,obiad
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)