Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Blog Archive

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Śliwek w tym roku mieliśmy raczej mało. Ostatnie lata zresztą nie były szczególnie bogate w te owoce. Niemniej udało mi się zebrać ich tyle, by trochę powcinać, upiec ciasto, a część zamknąć w słoikach (przepis na powidła śliwkowe z orzechami włoskimi i miodem pojawi się wkrótce).
Ciasto jest aromatyczne i intensywne w smaku. Myślę, że fantastycznie komponowałoby się z gałką lodów waniliowych domowej roboty ;)

PLUM PIE, CZYLI TARTA ZE ŚLIWKAMI


Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki
- 200 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 1 jajko

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy składniki. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy w kulę, pokrywamy folią i zamykamy w lodówce.

Składniki na nadzienie:
- 1-1,5 kilograma śliwek (waga po oczyszczeniu)
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta mielonego anyżu
- szczypta kardamonu
- 100 gram cukru 
- żółtko

Przygotowanie nadzienia:
Śliwki umyć i pozbawić pestek. W misce wymieszać owoce ze wszystkimi przyprawami i cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania.
Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę, posmarować ją żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25-30 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

  1. Piękna tarta, lubię ciasta ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, zabieram się za robotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. have a peek at this site Dolabuy Fendi go Dolabuy Louis Vuitton click here to investigate Dolabuy Hermes

    OdpowiedzUsuń
  5. check my blog z1t58p2f57 bags replica gucci replica bags nancy m4u48l7g88 check out this site v9j23w9e89 louis vuitton replica replica bags wholesale in divisoria h0t32q9n74 check my site k1q60y4m72 gucci replica bags replica bags louis vuitton

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź