Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Blog Archive

Łódzkie bloguje

sobota, 10 sierpnia 2013

Leczo w naszym domu pojawia się bardzo często w sezonie letnim. Jest pyszne na ciepło i na zimno, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Trochę rzadziej, ale jednak, gości na naszym stole w innych porach roku - wkładamy je do słoików i pasteryzujemy, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem lata nie tylko wtedy, gdy faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i dla mięsożerców. ;)

LECZO Z CUKINII


Składniki:
- cukinia
- 4 pomidory
- 3 cebule (małe)
- mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa
- 3 marchewki
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 papryki
- 400 gram pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- słoik koncentratu pomidorowego (200 gram)

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy. Następnie dodajmy po kolei: cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki w plasterkach, paprykę w paskach oraz startą marchewkę, dając każdemu ze składników chwilę na podsmażenie. Jako ostatnie umieszczamy w potrawie: pomidory (sparzone i pokrojone w kostkę), cukinię pokrojoną w kostkę (jeżeli jest młoda nie musimy jej obierać, jedynie umyć), pietruszkę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji cukinii - pilnujemy, żeby się nie rozgotowała. 

Leczo z tego przepisu można zamknąć jako przetwór w słoiku. Wtedy jednak nie należy robić go z mięsem - możemy dodać je już po otworzeniu słoika. Pasteryzujemy 20 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź