O mnie
- AlicjaGorska
 
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
 - 2016 (11)
 - 2015 (87)
 - 2014 (169)
 - 
2013
(104)
- grudnia(11)
 - listopada(13)
 - października(20)
 - września(12)
 - 
sierpnia(31)
- Ogórki w pieprzu ziołowym
 - Domowy cukier waniliowy
 - Zupa rybna z rakami
 - Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówk...
 - Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z...
 - Plum pie, czyli tarta ze śliwkami
 - Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, ...
 - Słodka galaretka ze świerkowych igieł
 - Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskw...
 - Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne
 - Superszybka domowa ciabatta
 - Fondant waniliowy
 - Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowy...
 - Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białe...
 - Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pie...
 - Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem
 - Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony
 - Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i ...
 - Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu
 - Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną
 - Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików
 - Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cyn...
 - Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, węd...
 - Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosn...
 - Kurczak tikka masala, czyli angielski orient
 - Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach!
 - Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata ...
 - Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i n...
 - Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i...
 - Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bana...
 - Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!)
 
 - lipca(17)
 
 
piątek, 2 sierpnia 2013
Przykro mi niezmiernie, że wczoraj nie udało mi się zamieść na blogu żadnego wpisu. No cóż, zdarzyło się. Zdarzać też zapewne będzie w przyszłości, bo w końcu nie zawsze znajdę chwilę, żeby dorwać się do komputera.
W ramach rekompensaty zamieszczam dzisiaj najbardziej efektowne wizualnie tarteletki na świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy!
CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI
Składniki:
- 250 gram mąki
- 3 łyżki kakao
- 150 gram masła
- 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej)
- 3 łyżki wody
- 50 gram czekolady deserowej
- 50 gram grubo mielonych orzechów
- dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie)
- dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami. W następnej kolejności w misce powinien znaleźć się cukier i woda. Całość dokładnie ugniatamy, formujemy kulę i lokujemy pod przykryciem na 15 minut w lodówce. Po tym czasie wykładamy ciastem foremki. Następnie masę nakłuwamy widelcem, a na wierzch każdej tarteletki kładziemy zmięty kawałek folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne 5 do 10 minut bez foliowych kulek. Po tym czasie wyjmujemy foremki i studzimy ciasto. 
Następny etap pracy to rozpuszczenie czekolady i wysypanie na talerzyk orzechowej mieszanki. Tarteletki wyjmujemy z foremek, smarujemy ich brzegi czekoladą i wkładamy w orzechy tak, aby te do ciasta przywarły. Jak ktoś jest leniwy, albo, jak ja wczoraj, nie ma czasu, może opuścić ten etap i posypać tarteletki orzechami po zalaniu rozpuszczonym dżemem. 
Ostatnim, co musimy zrobić, jest ułożenie na cieście owoców. Ja wybrałam nektarynkę, borówki i maliny. Gdy już to zrobimy rozpuszczamy dżem z łyżką wody i polewamy taką mieszanką tarteletki. Dzięki temu owoce nie będą z ciastek spadały, a ponadto całość wyda się bardziej profesjonalna. Tarteletki będą wyglądały jak te, które śmieją się do ludzi zza witryn cukierni ;)
Zainspirowane: "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine
Subskrybuj:
Komentarze do posta
                    (Atom)
                
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
- 
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
 - 
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
 - 
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
 - 
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
 - 
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
 - 
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
 - 
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
 - 
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
 - 
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
 - 
 








Dear,
OdpowiedzUsuńWe want the right to make a website in your ad, if you agree, how much money. thank you
Our site: http://www.cheapcookiecutters.co.uk/
cudownie owocowe :)
OdpowiedzUsuń