Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Blog Archive

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

środa, 7 sierpnia 2013
Pierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić wszystko od podstaw. Zmodyfikowałam więc parę rzeczy po zapoznaniu się z innymi przepisami na to angielsko - indyjskie danie. Oto, co powstało.
Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość, i to na początku wydaje się dość przytłaczające. Z każdym kęsem, jednak danie jest coraz smaczniejsze i gdy zaczyna go braknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;)
W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości.

KURCZAK TIKKA MASALA


Składniki do kurczaka:
- 2 udka kurczaka
- oliwa
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie kurczaka:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki płynne i przyprawy. Włożyć do środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej)

Składniki do sosu tikka masala:
- 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości.
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 5 łyżek kremówki
- średnia czerwona cebula
- puszka mleczka kokosowego
- sól
- pieprz

Przygotowanie sosu tikka masala:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;)

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

4 komentarze:

  1. Tikka masala chodzi za mną od kiedy posmakowałam wersji słoikowej - będe musiała w końcu spróbować!

    Chciałam również zaprosić do akcji Witamy Royal Baby, wydaje mi się, że Twój przepis będzie tam pasował :)

    http://rodzinna-kuchnia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie to można kupić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli chodzi o gotowy słoik, to na pewno jest w almie (dla pewności sprawdziłam na stronie) i w tesco - też informacja ze strony, więc nie wiem, jak to wygląda w rzeczywistości.
    Sama przyprawa garam masala jest w kuchniach świata, ja tam swoją kupiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki, spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź