O mnie
- AlicjaGorska
 
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
 - 2016 (11)
 - 2015 (87)
 - 2014 (169)
 - 
2013
(104)
- grudnia(11)
 - listopada(13)
 - października(20)
 - września(12)
 - 
sierpnia(31)
- Ogórki w pieprzu ziołowym
 - Domowy cukier waniliowy
 - Zupa rybna z rakami
 - Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówk...
 - Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z...
 - Plum pie, czyli tarta ze śliwkami
 - Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, ...
 - Słodka galaretka ze świerkowych igieł
 - Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskw...
 - Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne
 - Superszybka domowa ciabatta
 - Fondant waniliowy
 - Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowy...
 - Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białe...
 - Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pie...
 - Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem
 - Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony
 - Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i ...
 - Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu
 - Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną
 - Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików
 - Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cyn...
 - Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, węd...
 - Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosn...
 - Kurczak tikka masala, czyli angielski orient
 - Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach!
 - Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata ...
 - Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i n...
 - Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i...
 - Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bana...
 - Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!)
 
 - lipca(17)
 
 
środa, 7 sierpnia 2013
Pierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić wszystko od podstaw. Zmodyfikowałam więc parę rzeczy po zapoznaniu się z innymi przepisami na to angielsko - indyjskie danie. Oto, co powstało.
Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość, i to na początku wydaje się dość przytłaczające. Z każdym kęsem, jednak danie jest coraz smaczniejsze i gdy zaczyna go braknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;)
W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości.
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 5 łyżek kremówki
- średnia czerwona cebula
- puszka mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu tikka masala:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość, i to na początku wydaje się dość przytłaczające. Z każdym kęsem, jednak danie jest coraz smaczniejsze i gdy zaczyna go braknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;)
W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości.
KURCZAK TIKKA MASALA
Składniki do kurczaka:
- 2 udka kurczaka
- oliwa
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie kurczaka:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki płynne i przyprawy. Włożyć do środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej)
Składniki do sosu tikka masala:
- 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości.- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 5 łyżek kremówki
- średnia czerwona cebula
- puszka mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu tikka masala:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:kuchnie świata,mięso,obiad,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
                    (Atom)
                
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
- 
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
 - 
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
 - 
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
 - 
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
 - 
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
 - 
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
 - 
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
 - 
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
 - 
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
 - 
 








Tikka masala chodzi za mną od kiedy posmakowałam wersji słoikowej - będe musiała w końcu spróbować!
OdpowiedzUsuńChciałam również zaprosić do akcji Witamy Royal Baby, wydaje mi się, że Twój przepis będzie tam pasował :)
http://rodzinna-kuchnia.blogspot.co.uk/
A gdzie to można kupić?
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o gotowy słoik, to na pewno jest w almie (dla pewności sprawdziłam na stronie) i w tesco - też informacja ze strony, więc nie wiem, jak to wygląda w rzeczywistości.
OdpowiedzUsuńSama przyprawa garam masala jest w kuchniach świata, ja tam swoją kupiłam. ;)
Dzieki, spróbuję.
OdpowiedzUsuń