Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Blog Archive

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 9 sierpnia 2013

To jest tak pyszne, że powinno być zakazane.
Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów.
Po prostu się zakochałam. Ach!

WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM


Składniki na ciasto:
- 225 gram mąki
- 1 łyżeczka soli
- 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone
- 4 łyżki wody

Przygotowanie ciasta:
Do miski miksera wsypujemy mąkę i wrzucamy pokrojone masło. Gdy zacznie przypominać grudki kruszonki, dodajemy sól, jajko i wodę. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche możemy wlać dodatkową łyżkę czy dwie wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 

Składniki na nadzienie:
- sok z połowy cytryny
- 3 karczochy
- oliwa z oliwek
- 5 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonych w paski
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek bazylii
- 100 mililitrów białego wytrawnego wina
- 400 mililitrów bulionu z kurczaka
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka

Przygotowanie nadzienia:
Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś na kształt zamkniętego tulipana, ucinamy końcówkę gdzieś na wysokości 2/3 karczocha. W następnej kolejności przecinamy go na pół i wyciągamy ze środka swego rodzaju włoski (tak zwana gardziel), uważając, żeby nie uszkodzić serca warzywa. Kroimy na plastry i wrzucamy do miski z cytrynową wodą, aby karczochy nie ściemniały. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy karczochy i smażymy do zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć do zezłocenia. W następnej kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu.
Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy na nie nadzienie. Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Voila! ;)

Pycha, pycha, pycha!

Zainspirowane: (ciasto) Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach"

1 komentarz:

  1. Trudno jest w Polsce kupić świeże karczochy - te z supermarketów są często stare i łykowate, a do tego strasznie drogie. A świeże karczochy są naprawdę rarytasem!

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź